Ημερίδα ΕΕΠΣ: «Οστεονέκρωση των γνάθων: από την κατανόηση στην αντιμετώπιση». Αθήνα 10 Δεκεμβρίου 2016.

February 11, 2017 by
Filed under: News and Announcements 

Η Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Στόματος (EEΠΣ) αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Ελλήνων οδοντιάτρων διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Οστεονέκρωση των Γνάθων: Από την Κατανόηση ΣΤΗΝ Αντιμετώπιση». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Crown Plaza το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016. Ως ομιλητές συμμετείχαν καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί συνάδελφοι από Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την Ημερίδα παρακολούθησε ένας σημαντικός αριθμός οδοντιάτρων, μελών της ΕΕΠΣ, καθώς και μελών ΔΕΠ, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ συμβάλλοντας στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της ΕΕΠΣ Αναπλ. Καθηγητής κ. Νικόλαος Νικητάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η οστεονέκρωση των γνάθων για τον οδοντίατρο τα τελευταία χρόνια. Τόνισε την αιτιολογική συσχέτιση με τη διαδεδομένη χρήση διφωσφωνικών και άλλων αντιοστεολυτικών φαρμάκων και επισήμανε την αναγκαιότητα κατάλληλης πρόληψη, έγκαιρης αναγνώρισης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Επίσης, εκ μέρους της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΟ κ. Ιωάννης Τζούτζας, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Στο Πρώτο Μέρος της εκδήλωσης, ο Dr. Νoam Yarom, Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος, Department of Oral Pathology and Oral Medicine του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ του Ισραήλ, περιέγραψε με σαφήνεια τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα κλινικά χαρακτηριστικά της οστεονέκρωσης των γνάθων. Ακολούθησε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαγνωστικής και Ακτινολογίας Στόματος της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιχλάκης, ο οποίος ανέλυσε τα απεικονιστικά χαρακτηριστικά της παθολογικής αυτής κατάστασης και ανέδειξε τη σπουδαιότητά τους για την έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Διευθυντής του τμήματος Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου UCLA των ΗΠΑ, Καθηγητής κ. Σωτήριος Τετράδης, ο οποίος ανέπτυξε λεπτομερώς το θέμα της αιτιολογίας και παθογένεσης, παρουσιάζοντας τις σύγχρονες ερευνητικές προσεγγίσεις και τα ευρήματα της ερευνητικής του ομάδας που στοχεύουν στη διαλεύκανση των μηχανισμών ανάπτυξης της οστεονέκρωσης των γνάθων.

Στο Δεύτερο Μέρος της Ημερίδας, ο Dr. Yarom ανέπτυξε θέματα πρόληψης της Οστεονέκρωσης και αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τους περιορισμούς πρόβλεψης ανάπτυξής της. Τέλος, πήρε το λόγο ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο οποίος παρουσίασε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση ως προς την κατανόηση της παθοφυσιολογίας του ανάγγειου οστού σε σχέση με τις κλινικές εκδηλώσεις και τις θεραπευτικές επιλογές.

Στο Τρίτο Μέρος της Ημερίδας οι τέσσερις προαναφερθέντες ομιλητές μαζί με τους Προέδρους των συνεδριών Καθηγητή κ. Νικόλαο Παπαδογεωργάκη, Διευθυντή της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ και Καθηγητή Περιοδοντολογίας του ΕΚΠΑ κ. Φοίβο Μαδιανό, παρακάθισαν σε συνεδρία “Ρωτώντας τους Ειδικούς”, απαντώντας στις ερωτήσεις του κοινού και συζητώντας διεξοδικά όλες τις πτυχές του θέματος. Η διαδραστική αυτή συνεδρία προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον και συνέβαλε στην επίτευξη των στόχων της εκδήλωσης, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση του θέματος, στην ανταλλαγή απόψεων και στη δημιουργία γόνιμων προβληματισμών.

YaromTsiklakisTetradisPapadogeorgakis MadianosGroupAntoniadis3rd sessionAntoniadis PoulopoulosAudience 1Audience 2Audience 3Chairs 3rd session 1Chairs 3rd sessionGroup 2MadianosNikitakis YaromNikitakisReceptionSarlaniSpeakersTetradis awardTsiklakis 2Tsiklakis Nikitakis